Wydarzenia 
w Kawałku

Kawałek jest raczej kameralny, ale bywa tutaj naprawdę tłoczno. Parzymy, uczymy się, rozmawiamy, spotykamy. Co się u nas dzieje?

Wydarzenie Weapon of Choice. Możesz przyjść i spróbować jak smakuje ta sama kawa jakości specialty zaparzona różnymi metodami. Wykorzystujemy Aeropres, Hario V60, Kalita Wave i Chemex.

Weapon of Choice. Czym się różni się smak kawy zaparzonej w Aeropresie od tej przygotowanej w Hario V60? A jak smakuje z Chemexa i Kality? Nie każdy ma możliwość wypróbowania w domu wszystkich dostępnych metod. Brakuje czasu, kawy, sprzętu. I tutaj pojawiamy się my :) Podczas spotkań Weapon of Choice przygotowujemy tę samą kawę czterema różnymi metodami. Do każdego narzędzia przygotowujemy dedykowaną recepturę, dokładnie w taki sposób w jaki pracujemy na codzień. A Wy możecie po prostu wpaść, spróbować i pogadać o tym, co Wam bardziej smakuje!

Cuppingi. Ten moment, kiedy trafia do nas paczka z nowymi kawami lubimy chyba najbardziej. Która jest najlepsza? Odpowiedź nie zawsze jest prosta. Cupping jest wystandaryzowaną metodą oceny smaku kawy. W dużym uproszczeniu polega na zaparzeniu kawy bez użycia narzędzi, które wpływają na smak. Odpowiednią ilość kawy zalewamy gorącą wodą i po 10 minutach możemy spróbować (głośno siorbiąc), jak smakuje. Chodzenie na cuppingi to chyba najlepszy sposób na próbowanie kaw i ćwiczenie sensoryki. I zwykle jest przy tym sporo śmiechu! 

Cupping. Popróbuj z nami kawy, zanim zdecydujesz się na zakup.
Warsztaty z parzenia kaw specialty metodami alternatywnymi. Do dyspozycji comandante, Mahlkonig EK43, refraktometr, czajniki, drippery.

Warsztaty. Czy łatwo jest zrobić dobrą kawę? Zwykle tak. Ale odrobina wiedzy teoretycznej pozwala z kawy wyciągnąć więcej. Spotykamy się w kameralnych grupach po zamknięciu kawiarni. Do Waszej dyspozycji oddajemy profesjonalny sprzęt i naszą wiedzę. Tłumaczymy, pokazujemy, a potem każdy ma okazję zrobić kawę wybraną przez siebie metodą. A jeżeli coś nie pójdzie, podpowiadamy co można zrobić inaczej.
Warsztaty prowadzi Armand, szef, Head Barista, certyfikowany SCA Brewing Professional. Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej lub umówić na sesje indywidualne, piszcie!

Goście. Co o kawie może opowiedzieć roaster? Jak woda wpływa na smak naparu? Jak przygotować kawę w tygielku? Co można robić w Kostaryce? O tym i wielu innych rzeczach możecie posłuchać na spotkaniach z naszymi gośćmi. Nie ma do tego chyba lepszego miejsca kameralna kawiarnia! 
Jeżeli chcielibyście skorzystać z naszej przestrzeni - dajcie znać tutaj!

Goście kawiarni Kawałek dzielą się wiedzą, doświadczeniem i przygodami. Kawałek to idealne miejsce na kameralne spotkanie!

Obserwujcie nas na portalach społecznościowych: Facebook’u i Instagramie. Tam znajdziecie najświeższe informacje o tym, co się będzie u nas działo! A relacje z poprzednich wydarzeń znajdziecie na naszym blogu. Do zobaczenia w Kawałku!